Sokan még a mai napig is félve mondják ki (pl. ügyintézéskor a hivatalokban, pedig többnyire ott nincs is jelentősége), hogy vállalkozók. Sajnos a negatív sztereotípia, miszerint a vállalkozók azok, akik ügyeskednek, és minden alól megpróbálják kivonni magukat, miközben nagy lábon élnek, még mindig él az emberekben. Pedig hol tartanánk ma vállalkozók nélkül? A sarki fűszeres, a pék, a fodrász, a villanyszerelő, a nyelvtanár, az autószerelő mind-mind vállalkozók. Tiszteljük és becsüljük őket a tudásuk, a szakértelmük miatt és nem feltételezzünk róluk semmi negatívat. Akkor mi miért is gondoljuk ezt magunkról?

Azért, mert a családunkban ezt hallottuk gyerekként? Mert belefutottunk egy-egy rossz példába? Legyünk reálisak, melyik szakmában nincsenek kóklerek…

Ahhoz, hogy sikeres vállalkozók legyünk, először is egyfajta paradigmaváltásra lenne szükség: vagyis, le kell bontanunk a bennünk lévő gátakat.

Mutatom is, hogy mire gondolok!

1. Büszkeséggel tölt el, hogy vállalkozó vagyok…

Igenis legyél büszke arra, hogy mertél nagyot lépni, hogy bátran vállalod a kockázatot, és nap mint nap azért dolgozol, hogy egy jobb életet teremts magadnak. Mit értek ez alatt? Hogy olyan célért dolgozz, ami boldoggá és elégedetté tesz, esetleg hobbiként tekintesz rá, de legalábbis megadja számodra azt az életstílust, amit szeretnél (pl.: időbeosztás, a magad ura vagy), mindemellett még az állad sem kopik fel – legalább a számláidra futja.

2. Biztos nem fog sikerülni, bele fogok bukni…

Lehet, hogy egy-egy ötlet nem fog működni és inkább veszteséges lesz. Ha így áll a helyzet, akkor át kell gondolni, hogy lehet-e nyereségesbe fordítani. Ha nem, akkor azt bizony fel kell adni és valami újban kell gondolkozni. Kevés az a vállalkozás – legyen szó egyszemélyesről, vagy multiról –, ahol az alapítás óta minden változatlanul megy. Új termékekre/szolgáltatásokra mindenkinek szüksége van, ezáltal megújulásra is. Tehát, ha most kezdtél bele valamibe, nem biztos, hogy 10 év múlva is a fő profilod lesz – a piac és az új trendek megadják majd az irányt, hogy merre kell mozdulni, csak kellő figyelemmel kell lenni ezek iránt.

3. Áhhh, ez nem nekem való!

Minden ember más. Éppen emiatt működik a világunk. Mindenki másban tehetséges. Van, akit ösztönöznek a vállalkozással járó napi kihívások, van, aki inkább a kiszámíthatóságot, a napi rutint részesíti előnyben. Nagyon fontos, hogy csak akkor indítsunk saját vállalkozást, hogy tudjuk, miért választjuk ezt az utat, tudjuk, mitől tudunk kitűnni a tömegből. Mindemellett azzal is tisztában kell lennünk, hogy milyen erőforrások (pl. megtakarítás) állnak rendelkezésünkre, mit vagyunk hajlandóak tenni – akarunk-e pl. napi 12-14 órát dolgozni, türelmesek vagyunk-e annyira, hogy kivárjuk, mire egy-egy üzlet megvalósul, nem csüggedünk-e, ha nem kapunk senkitől visszajelzést, elismerést a munkánkért. Kívülről nézve a vállalkozók igencsak ráérnek (napközben postára mennek, bevásárolnak), de az otthon töltött idejüket senki sem látja, hogy azt mikor és mivel töltik, és milyen belső vívódásaik vannak.

4. Nézd, a Béla is becsődölt!

Mások kudarca nem egyenlő a mienkkel. Nem mi vagyunk Béla, aki becsődölt. Ki tudja, hogy valóban miért következett be az ő bukása? Neki is megvan a saját története és nekünk is. Tanulni mások hibáiból lehet, ezzel még csökkenthető is a rizikó, de nem az ő kudarcát kell szem előtt tartani. Sokkal inkább mások sikerére kell fókuszálni, azt célszerű nézni, hogy kitartó munkával (nem csak szerencsével!) milyen messzire lehet eljutni 5-10 év múlva. Egy már sikeres vállalkozó mostani helyzetét sem szabad összehasonlítani a sajátunkéval, ha mi még csak nemrég kezdtük. Tekintsünk inkább inspirációként a fejlődési ívre.

5. Elszigeteltség, vállalkozói magány

Ez egy valós veszély, de könnyen kiküszöbölhető. Ma már akár virtuálisan, akár személyesen is beléphetünk különböző szakmai csoportokba, ahol a vállalkozók egymást segítik, ahol megbeszélhetik az éppen aktuális dilemmájukat, networkingelhetnek, illetve szakmai együttműködések is kialakulhatnak országhatáron belül és azon kívül is. Amennyiben szükségét érezzük, igénybe vehetjük business coach vagy mentor segítségét is, nem beszélve a co-working irodákról, ahova érdemes időnként betérni, hogy újabb lendületet vehessünk a többi lelkes vállalkozótól.

6. Most nem jó az időzítés, majd ha…

A vállalkozói léthez kell egyfajta belső késztetés is. Erre meg kell érnie a vállalkozónak, különben nehezen válik majd azzá. A rendszerváltás idején sok kényszervállalkozás jött létre, közülük pedig alig néhányan tudtak csak sikeresek lenni. 

Akkor indítsunk tehát vállalkozást, ha

  • van egy jó ötletünk, 
  • van rá piaci kereslet, 
  • van anyagi tartalékunk,
  • van B tervünk.

Ezekre a kritériumokra egy üzleti terv tökéletes választ tud adni.

Köztes megoldás lehet, ha először piciben kezdjük (másodállásként), és ha már látszik, hogy van a koncepcióban potenciál, akkor lehet váltani. Ez a váltás jöhet 1, de akár 5 év múlva is. 

Akár már vállalkozóként is érdemes néha megállnunk és feltennünk magunknak a kérdést: „Ezt akartam, erre vágytam?” Ha igen a válasz, akkor gratulálok, mert sikeres vállalkozó vagy, és esetleg gondolkozhatsz a következő szinten. Ha nemmel válaszolsz, akkor egy mélyebb feltárás segíthet felszínre hozni az okokat, melyek segítségével visszaterelheted az üzleted a megfelelő mederbe.

Ha te is szeretnél sikeres vállalkozó lenni, de most úgy érzed elakadtál, ezért újabb lendületre van szükséged, vagy szintet lépnél, akkor írj nekünk bizalommal, és támogatunk a fejlődésed útján.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *